(Nettavisen): Boligtallene for juli fra Eiendom Norge offentliggjøres torsdag kl 11. I juni falt prisene med 1,3 prosent. Det var det første prisfallet siden desember 2022. Nedgangen var sterkere enn normalt for måneden.

Prisene på brukte Obos-leiligheter i juli viser en overraskende oppgang. Disse tallene er likevel sjelden representative for hele markedet. Det er vanlig at boligprisene faller i juli, men nå kan fallet bli kraftigere enn vanlig. Spørsmålet er når renteøkningene for alvor slår inn.

DNB Eiendom ser for seg et prisfall på ca. 1,3 prosent Korrigert for normale sesongsvingninger, er spådommen en nedgang på 0,8 prosent. Det betyr et fall som er en god del sterkere enn vanlig for sommermåneden.

To prosent under prisantydning

– Vi ser fra vår portefølje at vi har solgt c prosent under prisantydning i juli. Boligmarkedet er normalt litt tregere om sommeren. Dette er som ventet når vi tar med oss rentestigningene, inflasjonen, og at de fleste nå har trangere økonomi.

– De som skal selge, nå vil nok oppleve et tråere marked. Riktig prising er avgjørende for å få solgt, sier administrerende direktør Renate Sørestrand-Hansen i DNB Eiendom i en melding.

Byene har fortsatt det sterkeste markedet. Boligene som selges der, går for rundt prisantydningen. Små leiligheter er attraktive og selges fort. De selges over prisantydning både i Oslo og Bergen.

Noe stort boligkrakk i høst har ikke DNB Eiendom tro på. Men det er mange usolgte boliger.

Dårlig nytt for låntakerne: Denne renten har ikke vært høyere på 14 år

Forberedt på korreksjon

– Første halvår ga oss overraskende sterke priser. De fleste er nå forberedt på at det kommer en mindre korreksjon i markedet. Usolgte boliger nærmer seg det høyeste nivået de seneste ti årene. Det er først og fremst utenfor byene tallet er veldig høyt. I byene er det fortsatt noe opp til høyeste nivå, sier Sørestrand-Hansen.

Ifølge DNB Eiendom har både boliger i distriktet og hyttemarkedet vært tungsolgt. Det er også mindre aktivitet for luksusboliger og dyrere boliger.

– Dyre eneboliger i Oslo gikk ca. 5 prosent under prisantydning. Men det er solgt veldig få, så derfor vanskelig å konkludere noe ut av dette tallet. De første ukene i august vil nok sannsynligvis gi oss et godt svar på hvordan siste rentehevinger vil påvirke prisene, sier Sørestrand-Hansen.

Solgt fem prosent færre boliger

Juli har ellers ifølge DNB Eiendom vært relativt normal når det kommer til antall omsatte boliger. De har solgt cirka fem prosent færre boliger sammenlignet med tidligere år.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets ser tegn til at renteoppgangen nå bremser etterspørselen i boligmarkedet. Hun og kollegaene venter at julitallene vil vise en flat prisutvikling. Da snakker vi om sesongjusterte priser.

Det er fremdeles lite tilbud av boliger, særlig på det sentrale Østlandet. Det bygges få boliger, og det kan dempe prisfallet utover høsten.

Krigstyper

Handelsbanken mener balansen de seneste månedene tydelig er blitt mer negativ. Bankens eksperter venter et faktisk julifall på nærmere to prosent. Det sesongjusterte fallet spås å bli 0,7 prosent.

«Skulle dette slå til, er det nok bare å belage seg på krigstyper», er spådommen.

Men, bankens eksperter mener et normalt julifall er drøye én prosent.

Norges Bank venter uendrede sesongjusterte priser. Sentralbanken er derfor noe mer optimistisk for juli, men tror på en noe sterkere nedgang utover høsten.