I Moss Avis denne uka sier Høyres Jørn Roald Wille følgende: «Det er vel knapt noe sted i Moss som egner seg bedre til boligutbygging enn Kallumjordet.» Her tar Wille feil. Block Watnes planer for boliger på jordet kan ikke gjennomføres uten at myndighetenes retningslinjer for jordvern blir brutt. Derfor sa det forrige styringsflertallet nei til å bygge boliger på matjorda på Kallum.

Om det vedtaket sa Wille: «Prinsippet trumfer fornuften.» Altså mente Høyre-politikeren at posisjonen burde sette regelverket til side, og heller følge det Wille selv mente var «fornuftig».

Med dette føyer han seg inn rekken av Høyre-folk som mener regler ikke er så viktige så lenge man er «fornuftig». Her i byen har vi nylig sett saken der Høyres byggesakpolitiker satte opp et ulovlig bygg i strandsonen – og fikk dispensasjon av kommunestyret, som Høyre leder. På Moss Høyres nettside kan man lese saken «Ja til fornuft – eller prinsipprytteri?», om en annen sak der 100-metersregelen i strandsonen brytes. Eksemplene er flere.

Den som leter finner tilsvarende fornuftsargumenter fra Høyre i en rekke kystkommuner i Norge.

På nasjonalt plan husker alle Erna Solbergs mange middagsgjester under koronapandemien, mens alle andre satt hjemme i isolasjon – ikke noe problem, så lenge Ernas gjester opptrer fornuftig ved håndvasken etterpå. Solbergs ektemann Sindre Finnes brøt en rekke regler da han handlet aksjer under konas regjeringstid – men det går greit, alle skjønner jo at Erna var fornuftig nok til å ikke fortelle noen hemmeligheter ved middagsbordet. At Solberg etter dette sitter fjellstøtt som partileder viser at aksepten for regelbrudd er stor innad i Høyre.

Heldigvis styrer ikke Høyre byen alene, men sannsynligvis har det ingenting å si. I et intervju med Moss Avis’ 2. mai sier Statsforvalteren at jordvernoverføringer har blitt «kraftig innskjerpet», og i en artikkel i Klassekampen samme dag sier landbruksministeren at regjeringen «kan legge ned byggeforbud» for å trygge jordvernet i Norge.

Slike prinsipper burde være enkle å forholde seg til for politikere, men hos Høyre er fornuft åpenbart det samme som følelser, så hvordan «byggeforbud» tolkes av Willes partifeller gjenstår å se.