I lørdagens utgave av Moss Avis uttaler en bekymret Arild Svenson at et byggeforbud i kvikkleiresonen blir svært inngripende for boligeierne i området. Ifølge artikkelen har èn måttet kjøre bort masser da han drenerte rundt huset sitt, og en annen fikk ikke lov til å ha planker liggende i hagen. Byggeforbudet er meget omfattende og kan bety at det blir vanskelig å få lov til å gjennomføre små utbedringer/vedlikehold i området – som å bygge en platting eller plante en tujahekk, ifølge artikkelen.

Det er mange ting jeg ikke forstår i Moss. Jeg synes også det kan være vanskelig å begripe hva ansatte i Bane Nor og våre lokalpolitikere mener når de uttaler seg om jernbaneutbyggingen. Det som imidlertid byggeforbudet og Bane Nors advarsel om bevegelser i kvikkleiresonen viser, er ar den utbyggingen som gjennomføres, er mildt sagt både uforutsigbar og farlig. At Bane Nor ikke alltid har hatt tilstrekkelig kompetanse, har de blant annet vist i forbindelse med problemene knyttet til Follotunnelen.

Det jeg synes er vanskeligst å forstå, er at det er forbudt å la noen planker ligge i hagen og plante en liten hekk, men at det er helt greit å grave ut en gigantisk kulvert midt i kvikkleiresonen. Politikere i Moss har mange ganger uttalt at de har tillit til Bane Nor, men selv de må se det absurde og paradoksale i denne situasjonen.

Nå er det på høy tid at noen andre kommer på banen. Dette kan få så store konsekvenser både for byen og innbyggerne at Moss kommune må kreve at eksterne og uavhengige eksperter gjennomfører en vurdering av arbeidet før det fortsetter. Det som skjedde på Gjerdrum, må ikke få lov til å gjenta seg hos oss.