Det er duket for omkamp, nesten som et ekko fra reverseringen av Viken. Forskjellen er at her er det den blå siden som reverserer. Det er i grunnen tragisk, men er ikke noe for stort for at det skal bestemmes av lokalpolitikken. Har man ikke lært noen ting. Forsvaret ble bygget ned over mange år for behovet var ikke det samme lenger, nå bygges det opp igjen for noen fant ut at verdenssituasjonen var usikker likevel, men fortsatt måtte aktiviteten reduseres i 2023 grunnet økonomi kan vi lese i dagens Forsvarets forum.

Lageret av matkorn som skulle hjelpe oss i trange tider var ikke aktuelt lenger for korn kunne vi alltids få kjøpt fra utlandet, med det resultat at dyrket mark kunne bygges ytterligere ned. Beredskapslagre av matkorn var ulønnsomt ble det påstått. Faren for forsyningssvikt var liten og konsekvensene forholdsvis små.

I 2023 ble det bestemt at det skal etableres beredskapslagre av matkorn igjen. For bare et par år siden ble det vist til at ett gårdsbruk i kongeriket ble lagt ned hver eneste dag. Samtidig blir vi i dag anmodet om å ha et kriselager i kjelleren, slik som vann, tørrmat og hermetikk, i tilfelle en krise oppstår. Når det er sagt, hvor har man plass til et kriselager i en to-roms leilighet. OK, 9 liter vann pr person er det sikkert plass til.

Jeg etterlyser klare overordnede retningslinjer som kan veilede reformkåte politikere både på regjerings- og lokalt nivå. Noe er for viktig til at det kan overlates til lokalpolitikken. Det er som å høre barnebokforfatteren Gunilla Bergstrøms tekst «Hengi, Albert Åberg» og Albert Åberg svarer «Jeg skal bare». Oversatt, det er jo bare et lite jorde.