Tenk deg at du lover barna dine en tur til Disneyland, men når tiden kommer til å pakke koffertene, oppdager du at lommeboken er tom. Slik fungerer ofte politikken. Under valgkamper har jeg hørt partier love gull og grønne skoger – de snakker om å ordne alt fra lokale festivaler til store byggeprosjekter. Men når det kommer til stykket, viser det seg at det ikke er nok penger til alt det spennende de har lovet.

I den politiske verden er det velkjent at valgkamper flyter over av store løfter og visjoner. Disse løftene leveres ofte med stor entusiasme og overbevisning, og fanger velgernes drømmer og håp. Mario Cuomo, tidligere guvernør i New York, sa det treffende: "You campaign in poetry, you govern in prose." Med andre ord, valgkamper er fulle av poetiske løfter, mens det å styre handler om å møte den knapt så poetiske hverdagen. De som vinner valget, møtes ofte av en langt mer prosaisk virkelighet.

I Moss har vi nylig sett dette skje i praksis. Flere partier i dagens posisjon, i iveren etter å vinne stemmer, lovet det ene og det andre: Fergen skulle flyttes, RV 19 skulle fikses, og barnehage på Halmstad skulle være på plass allerede til høsten. Fuglevik renseanlegg, som ble beskrevet som en skandale, skulle reverseres. Lista er lang, og bemerkelsesverdig nok, mye av dette skulle skje med en gang. Disse løftene fikk mange velgere til å drømme om store forbedringer. Generøse bevilgninger ble lovet for å realisere disse og mange andre ambisiøse planer, noe som utvilsomt engasjerte og inspirerte mange velgere. Men bare seks måneder etter valget, da det var tid for å sette disse planene ut i livet, viste det seg at pengene rett og slett ikke strekker til.

Politikken har nå blitt innhentet av virkeligheten, og de som styrer, har rett og slett blitt innhentet av realitetene. De første sprekkene i fasaden har blitt synlige. Da kommunedirektøren holdt økonomikonferanse for formannskapet forrige uke, gjorde han det klart at det mangler økonomisk dekning for mange av de ambisiøse valgløftene som ble gitt. Det har blitt klart at det er stor forskjell på det som ble lovet og det som faktisk kan gjennomføres, gitt de økonomiske og praktiske begrensningene vi står overfor. Dette i tillegg til at posisjonens budsjett som ble vedtatt i desember trolig er ulovlig, noe som igjen vil sette begrensninger for å realisere alle valgløftene.

Realiteten i politisk styring er at ressursene alltid er begrensede, og prioriteringer må gjøres deretter. Å være folkevalgt betyr ikke bare å komme med flotte løfter. Jeg er ganske overbevist om at velgerne ikke bare måler folkevalgtes verdi i vår evne til å frembringe store visjoner, men også mye i vår kapasitet til å gjennomføre realistiske og bærekraftige løsninger. Vi ser altfor ofte at folkevalgte lover mer enn de kan levere, noe som kan føre til en svekket tillit til det politiske systemet. Som folkevalgte er det vår oppgave å forvalte innbyggernes tillit og ressurser med størst mulig ansvarlighet. Det handler rett og slett også om å ta ansvarlige valg og være ærlig med folk om hva som kan gjøres og hva som er utenfor rekkevidde, spesielt når det kommer til økonomi. Å love for mye og ikke kunne levere kan ødelegge tilliten til politikerne. Og når folk ikke stoler på sine folkevalgte, hvordan kan vi da jobbe sammen for å gjøre kommunen vår bedre?

For Moss SVs del valgte vi en annen vei i den siste valgkampen. Vi valgte å ikke love mer enn vi kunne holde. Istedenfor å male fargerike bilder av hva som kunne være, snakket vi om hva som faktisk er mulig med de ressursene vi har, og hvordan vi kan prioritere disse ressursene. Vi valgte å være ærlige om kommunens økonomiske begrensninger og de reelle mulighetene vi står overfor. Dette valget var ikke tatt fordi vi mangler visjoner eller ikke ønsker å inspirere. Tvert imot, vi ønsker å bygge et samfunn der politiske løfter og realitetene i politisk styring ikke står i kontrast til hverandre, men går hånd i hånd. Vi vil ikke gi folk falske forhåpninger, men heller stå oppreist og fortelle hvordan ting faktisk står til.

Jeg mener politikken må gå fra å være en drømmefabrikk til å bli en plass der ærlige samtaler om hva vi kan oppnå sammen står i sentrum. Det handler ikke om å mangle visjon, men om å sette realistiske mål som vi faktisk kan nå, sammen. Ved å velge en mer jordnær tilnærming håper vi i Moss SV å bygge en ny type tillit med innbyggerne. Ved å være oppriktige om hva som er mulig, kan vi faktisk få til mer. Det er ikke like spennende som store løfter, men det er mer holdbart og realistisk.

Det poetiske kan inspirere på kort sikt, men det er gjennom prosaen vi må levere på lang sikt.