Våren er på trappene. Her i Norge forbinder vi det med lysere tider, grønnere trær og varmere vær. Men rundt i verden er realitetene dessverre annerledes. For to år siden feiret vi 1. mai med det dystre bakteppet at det var blitt krig i Ukraina. Ikke bare pågår fortsatt Putins brutale angrep der, men siden oktober har vi også vært vitner til Israels grusomme krigføring mot befolkningen på Gaza.

Dødstallene på på Gaza er så massive at det er vanskelig å ta innover seg. 70 % av de døde er kvinner og barn. Røde Kors anslår at det dør et barn hvert tiende minutt, hver eneste dag. På Gazastripen, ett av verdens tettest befolkede områder, er det ingen steder å gjemme seg for det israelske bomberegnet.

I henhold til folkeretten har Israel rett til å forsvare seg, men Israels okkupasjon og blokaden av Gaza har allerede vart i mange, mange år. Den humanitære situasjonen på Gaza var prekær allerede før oktober 2023. Nå er den en katastrofe. Sykehus bombes og beleires, og operasjoner foretas uten bedøvelse. Folk dør av sult og dehydrering.

Kollektiv avstraffelse er ikke forsvar.Det er på tide at Israels brutalitet får konsekvenser, og at Norge tar sitt ansvar for å stoppe den brutale krigføringen. SV mener det er helt uakseptabelt at norske våpen, våpendeler og forsvarsmateriell selges til Israel.

Vi mener det er på tide at Norge tar initiativ til en internasjonal våpenboikott mot Israel, og at vi sørger for at våre felles verdier i oljefondet ikke havner i lomma på selskaper som produserer varene sine på okkupert jord. Det er nok nå.