86 prosent av barnefamilier som søker barnehageplass i Moss kommune får sitt første eller andrevalg innvilget. Det er bra og det burde så absolutt applauderes, men av forståelige grunner er det de resterende 14 prosentene som får mest oppmerksomhet. Det er 6 prosent av søkerne som ikke får innvilget noen av de ønskende barnehagealternativene de har bedt om. For disse familiene kan utfordringene bli store. Vi vet det er større press i noen geografiske områder enn andre, og ved dette årets opptak er det ekstra press i Halmstad-området, hvor det også bygges en ny barnehage. Rødt ville at administrasjonens påbegynte prosjekt om å bygge en kommunal barnehage her skulle gjennomføres, isteden har det nye flertallet bestemt at dette skal være en privat barnehage – vi er redd for at det vil ta noe lenger tid. Rødt vil uansett at nærbarnehagen skal være regelen, og at familiene skal slippe å dra for eksempel fra Rygge syd til Jeløya eller nordre bydel.

Vi ønsker ikke at barn skal bli tildelt barnehageplass uforholdsmessig langt fra hjemmet. Når dette likevel skjer er det et problem som bør adresseres. Derfor hadde Rødt i hovedutvalget for utdanning, idrett og kultur et forslag som vi mener burde fått både mer oppmerksomhet og oppslutning.

Private barnehager i pressområder blir spurt av kommunen om de kan ta imot ekstra barn. Dessverre fikk vi ikke mange positive tilbakemeldinger på forespørselen, og man kan tenke seg til at begrunnelsen for dette er de økonomiske belastningene som det innebærer å ansette de som må til for å treffe bemanningsnormen med flere barn. Tar man inn 2-3 ekstra barn vil man også måtte ansatte en pedagog for å møte bemanningsnormer, noe som kan være utfordrende i en stram bedriftsøkonomi.

Vi ønsker derfor å se hvilket mulighetsrom som finnes for midlertidig å tilføre kommunalt ansatte i private barnehager, for å se om det er mulig å midlertidig øke kapasiteten i de aktuelle pressområdene. Den kommunalt ansatte vil være fast ansatt i kommunen, men vil jobbe i en midlertidig utplassering. Kommunen har uansett det overordnede ansvaret for barnehagetjenesten, og vi vet at kommunen vil måtte ansette flere barnehagearbeidere for å møte antallet barn i kullene som nå kommer.

Kommunale ansatte jobber allerede i en rekke private barnehager i kommunen vår vær eneste dag, så dette behøver ikke være noe problem. Dette skjer gjennom såkalte §37 vedtak ovenfor barn med ekstra utfordringer.

Dessverre ville ikke de andre partiene være med på et enkelt vedtaket om å utrede mulighetene for slik tilsetting av midlertidig kommunal kommunalt ansatte i private barnehager. Det er synd, for det ville jo bare gitt oss mer informasjon som kunne gitt oss muligheten til å hjelpe de familier og barn som mister sin mulighet til å gå i den barnehagen de ønsker i sitt nærområdet. Rødt er de som roper høyest om kommersialisering av velferden, også i barnehagesektoren. Men Rødt er også et pragmatisk parti, som forsøker å finne gode løsninger innenfor den barnehagestrukturen vi i dag har – hvor kommunen dessverre ofte har litt for lite innflytelse og myndighet over barnehagene den finansierer. Vi ønsker det beste for barna helt enkelt, og nærbarnehagen vil ofte være en viktig faktor her - både for barnet og familien.