Et svært solid flertall i kommunestyret i Moss har sagt et prinsipielt ja til bypakke. Målet er å få riksvei 19 inn i Nasjonal transportplan (NTP) og slutt på år med trafikkaos i byen. SV sitter med nøkkelen i forhandlingene med regjeringspartiene Ap og SP - og da er bypakke et krav. Det er ikke hverdagskost at Moss Høyre roser SV, men det skjedde i denne saken. Det er avgjørende at våre folkevalgte får til et taktskifte for riksvei 19 for en god utvikling av hele byen. Videre får vi håpe at dagens posisjon ikke har skutt seg selv i beinet ved å vedta at det skal gjennomføres en folkeavstemning om bypakken. På sentralt hold er man opptatt av at finansieringen er på plass. Derfor koker dette ned til om mossingene vil betale seg ut av en kø som bare vokser - eller stå i den til evig tid.

Derfor er det også viktig at riksvei 19 prioriteres i en bypakke. Moss SVs gruppeleder, Barham Azadi, har jobbet hardt med denne saken. Han har fått bekreftelser fra SVs stortingsgruppe på at de vil jobbe for å få dette på plass i ny NTP - men da må altså mossingene være med på spleiselaget. Per i dag er dette den eneste utveien for å få fortgang i planene for en ny fergevei ut av byen. Dette er den eneste løsningen for å hindre at en trafikal berlinmur deler byen. Det er rett og slett ingen andre som kan hoste opp disse pengene til dette livsviktige byutviklingsprosjektet for Moss. Heldigvis står et bredt flertall med Høyre, SV, Ap, Ny Kurs, Venstre, MDG, Rødt, Sp og KrF bak dette historiske vedtaket.

Frp gikk hardt ut mot en bypakke og bompenger, og minnet om at det skal holdes en folkeavstemning. Pp og INP støttet dette, men dessverre hadde ingen av disse politikerne noe svar på hvordan man skal få på plass en realistisk finansiering av ny riksvei 19. Frp refset flertallet, men satte selv rekord i bompenger de seks årene partiet satt med samferdselsministeren.

Nå har også hele 17 velforeninger i Moss gått sammen om et innspill til ny NTP for perioden 2025 til 2036. Det er imponerende at så mange lokale vel står skulder ved skulder i denne saken. Hovedbudskapet er at mossingene ikke lenger kan bli overkjørt og at fergetrafikken må fjernes. Hvis ikke riksvei 19 kommer inn i NTP, så fortsetter den uholdbare trafikken langt inn i fremtiden. Nå må Ap og SP bli enige med SV og sørge for at ikke køer, støv og støy kveler Moss. Endelig vedtak om ny NTP er like rundt hjørnet.