(Nettavisen) I en ny funksjon på Yr.no kan du nå sjekke hvordan været blir i lang tid fremover. I stedet for å slå fast nøyaktig hvordan været blir, viser oversikten en prosentsjanse og trender for nedbør og temperatur de neste 21 dagene.

For eksempel er det – kanskje ikke så overraskende – 100 prosent sannsynlighet for nedbør i Bergen i morgen (fredag), men så langt frem som onsdag om en uke er meteorologene 96 prosent sikker på at regnbyen lever opp til navnet sitt.

Om 21 dager, 15. februar, er det litt mer usikkert, men meteorologene spår allerede nå en 49 prosent sannsynlighet for nedbør:

I Hønefoss er det også 100 prosent sjanse for nedbør fredag, og det ser ut som det kan komme som både snø og sludd. Om 21 dager er det 29 prosent fare for nedbør.

Når det gjelder temperatur er det fortsatt ventet noen varmegrader nå på tampen av januar - mens det fram til 15. februar varsles blå grader i langtidsvarselet for Hønefoss.

Samtidig er varselet merket med en god porsjon forbehold - temperaturen kan bli noe helt annet enn det som langtidsvarsles:

Temperaturen i Bergen er også høyst usikker så langt frem i tid, men meteorologene slår fast allerede nå at det blir sannsynligvis fire grader på det varmeste og null grader på det kaldeste 15. februar. Dette kan likevel endre seg, og det kan bli så varmt som ni plussgrader på det varmeste, og minus syv på det kaldeste i Bergen, tror meteorologene:

For Oslo sin del er det spådd 29 prosent sjanse for nedbør 15. februar, med en temperatur på mellom syv plussgrader og elleve minusgrader, men trolig mellom to pluss og tre minus.

Sjekk ditt nye langtidsvarsel på Yr.no, ved å velge sted og klikke på «21-dagersvarsel» øverst på siden.

– Lang utvikling

– Det er ikke ofte at varslingshorisonten blir utvidet, og det har vært en lang utvikling fram til dagens 21-dagersvarsel. På starten av 1900-tallet varslet vi i Norge været kun for inneværende dag, med en antydning av været også for kommende dag, skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Siden den gang har værvarslingen hatt en enorm utvikling både i Norge og resten av verden.

– På starten av 1970-tallet begynte MET med 5-dagersvarsel på NRK TV, og på slutten av 1990-tallet startet vi å varsle 10 dager frem. I mer enn 16 år har Yr levert værvarsler til allmennheten. Utviklingen har vært forskningsdrevet og brukerorientert, skriver meteorologene.

– Værvarslene har blitt stadig mer detaljerte og fått hyppigere oppdatering. Dette har vært mulig fordi vi har ligget i forkant metodisk og teknologisk, blant annet i hvordan vi bruker observasjoner av været. Forskningen vår har nå tatt dette videre og utvidet langtidsvarselet til 21 dager, sier Jørn Kristiansen, direktør for Senter for utvikling av varslingstjenesten på MET.

En kjapp sjekk, utført av Nettavisen, på værvarslene for Rio de Janeiro, Tenerife, London, Paris, Stockholm, København, Vejle, Helsingfors, Kiruna og Skagen tyder på at 21-dagsvarslene foreløpig bare eksisterer for Norge, samt skandinaviske hovedsteder og utvalgte byer i Skandinavia.

Dette synet møtte Rune da han passerte den stengte veien: – Man må jo bare le av det

Nyttig for blant andre bønder

Det nye 21-dagersvarselet har lenge vært ønsket fra ulike brukergrupper, forteller Bård Fjukstad, som er varslingsdirektør ved Meteorologisk institutt.

– Med 21-dagersvarslet utvider vi tilbudet på en god og nyttig måte, sier Fjukstad.

Blant annet bønder vil ha nytte av dette, sier produktutviklingssjef og leder for Yr i NRK, Ingrid Støver Jensen.

– Vi visste at varselet ville være spesielt relevant for folk som gjør et valg i dag for noe som er avhengig av været lengre fram. Eller noen som planlegger noe i framtiden avhengig av været, men med mulighet til å endre planer senere. Et eksempel er bonden som lurer på når det er lurt å så, gjødsle eller høste, forteller hun.

Men hvor sikkert er langtidsvarselet? Det vil tiden vise.