– Vi er veldig glade for at det nå er inngått en avtale. Den vil gi mange norske pasienter med økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19 sykdom tilgang til behandling med dette legemiddelet hvis de diagnostiseres med covid-19. Dette kan gi færre sykehusinnleggelser og redusere dødelighet for den aktuelle pasientgruppen, sier medisinsk direktør Erik Hjelvin i Pfizer Norge i en pressemelding fredag morgen.

Leveransen skjer gjennom EUs felles innkjøpsavtale med Pfizer.

Les også: Slik er koronareglene på sykehuset nå: – Mange vet jo ikke at de er smittet

– Reduserer risikoen for alvorlig forløp

Paxlovid er et oralt, antiviralt legemiddel til bruk etter at man har fått påvist korona og er i en av myndighetenes definerte risikogrupper. Studier viser at legemiddelet bidrar til å redusere alvorlige symptomer og død dersom det tas i bruk innen fem dager etter symptomstart, ifølge Pfizer Norge.

Den nye koronamedisinen blir tilgjengelig på norske apotek fra torsdag 8. desember, bekrefter helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

– Jeg er glad for at vi nå kan tilby koronapasienter med høy risiko for alvorlig sykdom denne behandlingen. Det reduserer risikoen for alvorlig forløp hos den enkelte, i tillegg til at det er med på å ta ned belastningen på helsetjenesten, sier helse- og omsorgsministeren.

Det er først og fremst eldre og de med underliggende sykdom som vil ha nytte av behandlingen. For pasienter med lav risiko for alvorlig sykdom, har legemiddelet liten nytte.

Starter med Oslo-regionen

Ved riktig bruk er det anslått at Paxlovid reduserer antallet innleggelser på sykehus med mer enn 80 prosent blant personer med høy risiko for alvorlig covid-19-sykdom.

Norge har sikret seg medisinen gjennom EUs felles innkjøpsordning. Det er hittil sikret nok av legemiddelet til 25.000 personer- Koronapillene kommer først til Oslo-regionen, og deretter til resten av landet.

Helsedirektoratet bekreftet allerede før sommeren at de hadde bestilt 50.000 behandlinger av koronapillen Paxlovid, men bestillingen ble senere redusert til 25.000.