Tiden er overmoden for å få en ny debatt om norsk medlemskap i EU. Slik den sikkerhetspolitisk situasjon i Europa og USA har utviklet seg i de senere årene er det ikke lenger tilstrekkelig for lille Norge å knytte sin frihet til medlemskapet i NATO for å gi trygghet. Vi har fått en krig i Europa som synliggjør hvilket regime som styrer i Russland. Vi erfarer hvilket diktatur som sitter i Kreml og hersker over det russiske folk og forsøker å gjenreise Russland som en stormakt. Vi hare fått en situasjon i Europa som synliggjør at vårt land trenger å bygge opp et forsvar som dessverre har blitt nedprioritert for lenge. Heldigvis er det mye som tyder på at våre politikere endelig har innsett at vårt forsvar må rustes opp.

Norge er et land med nok av ressurser til å skaffe moderne utstyr til et moderne forsvar. Men det har dessverre vært vanskelig å få regjeringen og Stortinget til å bevilge penger for å få et forsvarsbudsjett som innfrir de krav som NATO setter til Norge. Det har ikke vært noen stor entusiasme i den rød-grønne regjeringen til å prioritere ressurser til forsvaret.

NATO er godt å ha. Men i den nye tiden må vi tenke nytt om det som skjer. Russlands aggressive oppførsel og USAs antydninger om en ny utenrikspolitikk dersom vi får et skifte i Det Hvite Hus bør gi våre politikere nok av argumenter for å revurdere vår holdning til EU og vår støtte til EØS-avtalen. Jeg tror vi har fått nok av utredninger som viser oss at Norge må bli fullverdig medlem a v det europeiske fellesskap. Det må bli slutt på Senterpartiet trenering av norsk medlemskap i EU. Alle utredninger og analyser forteller oss at norsk deltakelse i EU er Norges vei til full deltakelse i europeisk samarbeid på alle felter. Dagens verden viser at Europa med EUs organer som de ledende vil i framtida stå sentralt i europeisk samarbeid. I dette samarbeidet hører Norge naturlig med.

Derfor må Stortinget slutte med å trenere et hvert utspill for å få Norge med i alle europeiske organer der Europas framtid skal utformes. Utviklingen viser at Europa må lære seg til å ta mer ansvar for sin egen framtid. Den må gjerne planlegges sammen med USA, men slik politikken i USA utvikler seg, må Europa ta mer ansvar for egen politikk. Her må ikke Stortinget stille seg utenfor, og Senterpartiets hindring i et hvert forsøk på å få Norge med i europeisk videreutvikling av en felles sikkerhets- og forsvarspolitikk må stanses. Norge må ta sin plass i utviklingen av en felles politikk for sentral og-Vest-Europa. Gjerne sammen med USA, men et USA som forholder seg til demokratiske spilleregler. Et samlet Norden i EU vil være en sterk enhet i Europa.