Mange mossinger stod rundt paviljongen for å markere arbeidernes dag, lytte til statsminister Jonas Gahr Støre, samt få med seg appellene til Ann May Noomi Martinsen (rødt), Freddy André Øvstegård (SV) og Lan Marie Berg (MDG).

– Folk skal få bedre råd, Norges Bank sier at renta skal ned, LO har forhandlet fem prosent lønnsøkning, og 150.000 mennesker har kommet i jobb de siste to årene. Det er lav arbeidsledighet og det er god grunn til å glede oss over 1. mai.

– Vi garanterer fra regjeringen at pensjonistene aldri går i minus. Den tryggheten skal dere vite og ha.

Dette var noen av de tingene statsministeren trakk fram under onsdagens 1. mai-markering, og han takket politikken for mye av det.

Støre trakk fram urettferdighet

– 1. mai er dagen for rake rygger, internasjonal solidaritet, trygghet og frihet. Jeg vil fortelle at det i år er 125-årsmarkering for LO – gratulerer så hjertelig til LO, sier statsministeren under talen.

Deretter benyttet han anledningen til å takke de som har stått i front for fellesskapet og for de som har kjempet for arbeid til alle. Og så tok talen en vending:

– Høyrepartiene gjorde lite for å forberede Norge på de store omstillingene vi nå står midt oppe i. De gjorde mer for de som hadde mest fra før.

Støre trakk fram urettferdighet, kriminalitet og krig idet han minnet folket på at de ikke er maktesløse, og i hvert fall ikke i fellesskap.

– Vi krever våpenhvile, umiddelbar stans i kamphandlingene, mennesker i nød må få hjelp, gisler må slippes fri, palestinerne må få sin egen stat!

– 1. mai 2024 handler om å styrke fellesskapet, og om grunnleggende verdier som frihet og trygghet som er bærebjelken for arbeidernes dag. Dette er verdier vi skal stå sammen om, bruke vår kraft på, og arbeide for. Gratulerer med dagen til alle og tusen takk for at jeg fikk komme, avslutter han.

En grønn kampdag

Lan Marie Berg (MDG) oppfordret statsministeren til å legge penger til ny riksvei 19 i tunnel under byen. Hun mener det er avgjørende for byutviklingen:

– Her i Moss går riksvei 19 tvers gjennom byen, og gir stor gjennomgangstrafikk på grunn av ferjesambandet mellom Moss og Horten. Det er kanskje det eneste store veiprosjektet som MDG er for, sier hun i 1. mai-appellen.

Hun benyttet også appellen til å trekke fram klimakrisen, og at de valgene som blir tatt har konsekvenser for alle mennesker på tvers av nasjonaliteter og for fremtidens generasjoner.

– Klimakrisen er vår største solidaritetssak.

Internasjonal krig

Freddy André Øvstegård (SV) snakket om brutalitetene rundt om i verden, og mer spesifikt om den pågående krigen:

– Israels brutalitet må stoppe nå og den må få konsekvenser. Vi krever frihet for dem som lever i undertrykkelse. Takk til alle som har tatt til gatene for å si at Norge både kan og må gjøre mer. Frihet og fred er det eneste alternativet.

– Står vi sammen, så vinner vi, tilføyde han i appellen.

– Vil vi leve sånn?

Ann May Noomi Martinsen (rødt) fortalte om et samfunn drevet av konkurranse, kritikk og konflikt; være seg selv i klasserom, på TikTok, i arbeidslivet eller i storpolitikken:

– Selv om vi vet hva det fører til av splittelse, polarisering og utenforskap, så lar vi det ta stadig større plass i samfunnet, med tilsvarende store kostnader for fellesskapet- selvfølgelig økonomiske, men ikke minst menneskelige.

– Eller vil vi leve i et samfunn drevet av samhold, samhandling og samarbeid?

Og presenterer løsningen:

– Gjennom samhold både får og gir vi hverandre tryggheten vi trenger. Gjennom samhandling utfordrer og utvikler vi hverandre, og gjennom samarbeid skaper vi verdier, og driver samfunnet. For det er vi som skaper verdiene!