Sist lagene møttes var den 11. juni 2005. Da stakk Moss av med seieren 1-2. Hjemmelaget har hatt en solid historikk som askeladd i NM, og i cupen 1988 hadde Råde sin beste sesong noensinne. Da sa det ikke stopp før i kvartfinalen, da de tapte 1-0 mot Brann på Brann Stadion etter en oppsiktsvekkende rekke seire mot storlag som Lyn, Lillestrøm og Bodø/Glimt.

Moss Avis skrev 25. August 1988, dagen etter tapet, at dommeren hadde unnlatt å dømme straffe på flere tvilsomme situasjoner, og at enkelte Råde-spillere følte seg snytt for straffespark. I de to siste årene har Råde klart å gi store lag som Fredrikstad og Vålerenga tøff motstand og kun tapt med små marginer.

Men Råde er ikke alene om å levere cupbomber. I 2021 var det klart for et ordentlig lokaloppgjør da Moss skulle spille mot erkerivalen Fredrikstad i cupen. Og etter å ha ligget under 0-1 til pause, snudde kællane kampen og vant 3-1 etter scoringer fra Thomas Klementsen Jakobsen, Christoffer Skårn og Uno Kristian Pedersen. Et overraskende resultat ettersom Moss på den tiden lå midt på treet i PostNord-ligaen, mens Fredrikstad kjempet om opprykk til Eliteserien.

Ekstra spesielt for Berg

For Jacob Berg, utviklingsansvarlig i Moss FK, blir kampen ekstra spesiell. Jacob har vokst opp i Råde og har vært svært engasjert i Råde IL. Han gleder seg til å komme tilbake til sin gamle hjemmebane. når det kommer til det sportslige tror ikke Berg på noen cupbombe i Idrettsparken.

– Men man vet jo aldri i cupen. Lag fra lavere divisjoner har ofte mye motivasjon, og Råde har mange gode og rutinerte spillere fra høyt nivå. Man skal aldri si aldri, men jeg tror MFK tar seieren, sier han til Moss Avis.

– Du er jo oppvokst i Råde, men jobber i MFK. Hvem heier du på i morgen?

– Det blir nok Moss. Det blir mest naturlig siden jeg jobber der.

– Stiller Moss med sitt beste lag, eller hviler dere nøkkelspillere før Egersund-kampen lørdag?

– Det er opp til Thomas (Myhre), men jeg vil tro det blir muligheter for at spillere som ikke har spilt så mye så langt i sesongen får muligheten til å vise seg fram. Det var sånn vi gjorde det mot Sprint tidligere i cupen.

– Hvordan blir det å komme hjem til Råde og være på «feil side» av banen?

– Jeg tror det blir gøy, jeg har vært her et par ganger med B-laget. Dette blir første gangen med A-laget, og det er kult at det er i cupen.

Han tror at det som skjedde i cupen i 1988, kan gjenta seg i framtiden.

– Råde er et lag som bruker mye tid på å satse, og har ambisjoner om å klatre i ligasystemet. Vi så jo det med Kjelsås som spiller i PostNord-ligaen, som kom til semifinalen i cupen i fjor, at underdogs kan komme langt. Så ja, jeg tror det kan skje igjen om noen år.

MFK er favoritter

Har du fått noen kommentarer eller bemerkninger fra venner og familie angående kampen?

– Det har blitt litt ja, nå som kampen nærmer seg. Mange gleder seg. Familiebånd blir nok lagt til side når kampen spilles. Men det kommer uansett til å være god stemning med mye folk der.

Hvis det blir MFK-seier, må Jacob regne med litt rar stemning hjemme hos familien Berg.

– Det blir nok ganske dårlig stemning på kvelden etter kampen, men går det seg til i dagene etterpå, humrer han.

Foran onsdagens kamp er det Moss som går inn som favoritter, men cuplaget Råde har mange gode spillere og vil gi MFK en tøff match. De har vist at de absolutt ikke gir seg uten kamp, og det vil uten tvil bli spennende på Idrettsparken.

Følg kampen her:

Kampen sendes direkte på moss-avis.no, med sendestart klokka 17.55:

Hva som skjer underveis i kampen, vil bli oppdatert her: