– Det er virkelig tøft for et barn som er med på fotball og ikke kan fortsette fordi familien ikke har råd til kontingenten. Å måtte stå på sidelinjen mens andre snakker om treninger og kamper de har vært med på, skaper en følelse av utenforskap, forteller Bjørn Løvdahl, korpsleder for Frelsesarmeen i Moss.

Frelsesarmeen kom nylig med en nasjonal rapport som avdekker en bekymringsfull trend der nesten hver femte familie kutter i barnas fritidsaktiviteter på grunn av trang økonomi.

– Folk er vant til at det kan gå trått i perioder, men nå har denne perioden strukket seg for langt. Det sliter på humøret og håpet. Alle lurer på når det skal ta slutt, sier Løvdahl.

Aktiviteter for alle

I Moss arrangerer Frelsesarmeen en rekke aktiviteter rettet mot barn og ungdom, blant annet fotballtrening, ungdomsklubb og speideren. Disse tiltakene utgjør en viktig del av organisasjonens bredere mål om å inkludere alle barn, uavhengig av deres økonomiske situasjon. Fotballtreningen er tilgjengelig for alle ungdommer uten behov for påmelding eller tilhørighet til kirken. Med en lav kontingent på kun 50 kroner per halvår, som dekker forsikring og andre administrative kostnader, ønsker Frelsesarmeen å sikre at så mange som mulig har muligheten til å delta i aktivitetene.

Løvdahl understreker også at fotballtreningen er åpen for ungdom og unge voksne fra Framnes asylmottak, og at den ikke bare handler om fotball, men om å skape fellesskap og inkludering på tvers av ulike bakgrunner og livssituasjoner.

– Det har vært mye snakk om psykisk helse grunnet økonomiske bekymringer, og disse bekymringene påvirker mange av familiene som tar kontakt med oss. Vårt mål er at alle barn skal ha mulighet til å delta uavhengig av hjemmets økonomi, forteller Løvdahl.

Tomt kjøleskap

I Moss har antallet familier som søker hjelp til å dekke grunnleggende levekostnader økt betraktelig. Siden august i fjor har 589 nye barnefamilier registrert seg på til å få matutlevering fra Frelsesarmeen. Til sammen representerer disse familiene 1236 barn som direkte påvirkes av den økonomiske situasjonen.

– Mange foreldre prøver å skjule økonomiske vanskeligheter for barna sine, men det er som en forelder sa til meg "du kan ikke skjule et tomt kjøleskap", sier Løvdahl.

Når familier sliter med å møte de mest grunnleggende behovene, blir ofte utgifter til fritidsaktiviteter sett på som en luksus de ikke har råd til.

– Konsekvensene av stramme familiebudsjetter er brede. Når barn må trekkes fra fotball, dans, musikk eller andre berikende aktiviteter, går de glipp av viktige sosiale og utviklingsmessige muligheter, forklarer Løvdahl.